Yol arkadaşımızın bakım zamanı

22324.jpg
Karavan keyfinizin yarım kalmaması için karavanınız eksiksiz olmalıdır. Keyfinizin bozulmaması için bakımlarınızı zamanında yaptırın.

Karavan keyfinizin yarım kalmaması ve kafanızın rahat olması karavanınızın eksiğinin olmaması sayesinde mümkündür. Zamanında yapacağınız bakımları alışkanlık haline getirirseniz karavan keyfinizi kimse bozamaz.

Çekme karavanınızda kendinizin kontrol edebileceği bakımlar olduğu gibi servisler aracılığı ile yapılması gereken kontroller de söz konusudur.

Bu nedenle karavan bakımınızı iki başlık altında inceleyeceğiz.

Kendinizin yapması mümkün olan bakımlardan başlayalım.

İlk ve en kolay bakım elbette temizliktir. Seyahat ve konaklama esnasında birincil ihtiyacımız sudur. Suyumuzun temiz olması su depomuzun temiz ve sağlıklı olmasından geçmektedir. Su depomuzun yakınında göreceğimiz en küçük bir sızıntıyı bile ihmal etmemeliyiz. Su depomuzun içinde meydana gelebilecek bir renk değişikliği veya sudaki koku dikkatlerden kaçmamalıdır. İkinci sırada elbette buzdolabımıza ilişkin bakımlar gelmektedir. Buz dolabımızın fiziksel temizliğinin ötesinde buzdolabı menfezlerimize de dikkat etmemiz gerekir. Buz dolabımızın sağlıklı çalışması ve talihsiz sürprizlerle karşılaşmamak adına buzdolabı menfezlerimizi her seyahat öncesi kontrol etmemiz önerilir.

Buzdolabımızın buzlanması konusunda da hassasiyet göstermeli, buzlanma ölçüsünü her defasında gözlem altında tutmalıyız.

Tuvalet bakım ve temizliği de sürprizlerle karşılaşmamızın önüne geçecektir. Cam ve kapı fitillerinin de belirli aralıklarla gözden geçirilmesi gerekir. Karavanımızın istemediğimiz ses ve toza karşı koruması olan kapı ve cam fitilleri zaman içinde eskir ve kirlenir. Bunların sprey ile temizlenmesi mümkündür. Bu temizlik aynı zamanda kapı ve cam fitillerimizin ömrünü de uzatacaktır.

Karavan altı hava kanallarını kontrol etmek de yine servise ihtiyaç duymadan gerçekleştirebileceğimiz bakımlar arasında yer alır. Destek ayaklarını temizlemek ve yağlamak da yine karavan keyfi yapanların elinden gelecek basit işlemlerdir.

Şasenin kontrol edilmesi ve cıvataların elden geçirilmesi de yine belirli periyodlar ile yapılması önerilen bakımlar arasında yer alır. Bu ve bundan sonraki işlemleri servis tarafından yapmanızı öneriyoruz.

Yine karavanımızın fren tertibatının önerilen aralıklarla gözden ve elden geçirilmesinde fayda vardır. Fren balatalarının kontrol edilmesi ve yıpranma durumuna göre değiştirilmesi gerekir. Yine benzer şekilde stabilizatör balatalarının da aşınma ve ekonomik ömrünü tamamlaması söz konusudur. Kullanım gereksinimi ve sıklığına göre bu iki balatanın da ömrü kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu noktada size bakım ve değişim zamanları konusunda ilgili servisiniz yardımcı olacaktır.

Zaman içinde deforme olan kapı ve cam fitillerinin değişmesi de yine servise ihtiyaç duyulan konular arasında yer alır. Bu fitillerin ekonomik ömürleri vardır. Bu ekonomik ömrün tamamlanmasının ardından değişim zorunlu hale gelir. Bu değişimlerin servis eli ile yapılması daha sonra sorunsuz kullanımı beraberinde getirir. Basit gibi görünen bu işlem ciddi bir hassasiyet gerektirmektedir.

Cam amortisörlerinin bakım ve değiştirilmesi de yine servisin yapması gereken işlemler arasında yer almalıdır.

Karavanımızda ihmal edilen en önemli detaylardan biri nem testidir. Basit gibi görünen bu işlem karavanımızda sağlıklı zaman geçirmemizi, kaliteli bir ortamda kalmamızı ve karavanımızın ömrünün uzun olmasını sağlayacaktır.

Karavanda kullandığımız ocağın periyodik bakımı ve gaz kontrolünün yapılması da yine servisin işi olmalıdır. Kendi imkanlarımızla yaptığımız kontrol ve müdahaleler hayati kazalara neden olabilmektedir. Bu nedenle bu sorumluluğun servise bırakılmasını öneriyoruz.

Isıtma sistemlerinin periyodik kontrolleri de yine servis tarafından yapılması gereken bakımlar arasında yer almaktadır. Benzer şekilde klima bakım ve kontrolleri de servis tarafından yapılmalıdır. Isınma ve soğuma ihtiyacı giderilirken sağlık ve hijyenden ödün verilmemeli ve karavan içinde de kaliteli bir dinlenme ortamı sağlanmalıdır.

Uçakların hava alanından ayrılmadan önce tüm kontrollerinin yapılmış olması ve her defasında bu kontrollerin sağlandığına ilişkin hazırlanan rapor uçuşları kusursuz yapmaktadır. İşte karavan yolculuğumuz da bu şekilde olmalıdır. Karavan seyahatimize başlamadan ve yolculuğumuzun sonunda bizim önerdiğimiz başlıklardaki noktaları gözden geçirir ve yine önerdiğimiz servis gerektiren bakımları kendi belirleyeceğiniz periyodlarla kontrol ederseniz hiçbir keyfiniz yarım kalmaz.

Keyifli yolculuklar sizin olsun.

Bir dahaki ay görüşmek ümidiyle…

Görseller:
22324.jpg